Vi har tidigare här på Långivare skrivit om vad en låneförmedlare egentligen är för något och vi tänkte idag gå in lite närmare på hur själva ansökningsprocessen går till. Till att börja med bör du vara medveten om att det finns ett flertal olika låneförmedlare. Dessa samarbetar med olika många långivare, så det allra första du bör göra är att jämföra de olika låneförmedlarna för att se vilken av dessa som erbjuder flest potentiella långivare. Naturligtvis bör du också kontrollera att det är seriösa långivare som är anknutna till denne. En snabb googling på låneförmedlaren ger dig omdömen från tidigare kunder och något enstaka dåligt betyg är inga konstigheter, men om en aktör har i stort sett endast negativa omdömen bör du se efter någon annan.
Läs mer: 6 tips för sundare köpvanor
Så ansöker du om lån hos låneförmedlaren
Att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare är väldigt enkelt. Även om processen kan skilja sig något åt mellan olika aktörer ser den ändå relativt likartad ut oavsett var du ansöker.
- Fyll i önskat lånebelopp och önskad lånesumma
- Ange de uppgifter som efterfrågas – som regel är detta dina personuppgifter samt inkomstuppgifter
- Verifiera din ansökan med hjälp av ditt BankID
- Din ansökan är nu klar och det är bara för dig att invänta besked
I samband med att din ansökan görs kommer en kreditupplysning tas. Även om din låneansökan skickas ut till ett stort antal olika kreditgivare kommer fortfarande bara en enda kreditupplysning genomföras, vilket innebär att ditt kreditbetyg inte kommer påverkas mer än absolut nödvändigt.
När din ansökan gått ut till alla aktörer har de en förutbestämd tidsfrist på sig att besvara din ansökan – som regel är det 24 timmar, men detta kan skilja sig åt från förmedlare till förmedlare. Några långivare ger omedelbara svar på ansökan och du väljer själv om du vill ta något av de första erbjudanden som ramlar in, eller om du vill vänta tills svarsfristen har gått ut för att säkerställa att du verkligen får det bästa erbjudandet.
Vad är det jag ska titta på när jag jämför lån?
Att jämföra lån kan kännas svårt, eftersom det är så många olika saker som väger in i bedömningen. Till exempel kan sådana saker som uppläggningsavgift och aviseringskostnader skilja sig åt och så naturligtvis även räntekostnaden – och hur jämför man egentligen när vissa aktörer kanske bara tar ut uppläggningsavgift medan några andra istället valt att skippa uppläggningsavgiften till förmån för aviseringskostnaden?
Det finns dock ett väldigt enkelt knep att ta till för att få en enkel och rättvis jämförelse. Det du ska se efter när du jämför lånekostnaderna är den effektiva räntan. I denna är nämligen alla olika kostnader för lånet inkluderade och denna ränta måste anges av alla långivare.