6 tips för sundare köpvanor

sundare köpvanor tips

Oavsett vilken ekonomisk situation du befinner dig i, är det alltid bra att du då och då ser över dina köpvanor. Det är en ganska enkel process att göra det, och effekten kan bli mycket stor. Här nedan hittar du 6 tips för sundare köpvanor. Du kanske inte kan eller vill använda alla, men även om du bara använder ett eller ett par kan du förmodligen uppleva ganska stora effekter på din ekonomi.

Gör en ekonomisk plan på lång sikt

Om du vill göra allvar med att få sundare köpvanor ska du definitivt sätta upp ett par eller fler mål för din framtid. Det spelar mindre roll hur långt in i framtiden du planerar – bara målet eller målen verkligen är viktiga för dig. Om du till exempel vill resa jorden runt kan du ange som mål att du ska göra det inom fem år och att du ska ha sparat ihop till 200 000 kr tills dess. Med detta mål framför ögonen kommer du förmodligen att tänka till varje gång du funderar på att köpa något som inte är direkt nödvändigt.

Det är skillnad mellan att vilja ha och behöva

Det finns helt nödvändiga inköp och så finns det köp som är lite mindre nödvändiga. Inför varje köp, fundera på om du verkligen behöver prylen/varan/tjänsten. Kan du vänta tills du kan köpa till rabatt på rea? Hur ofta kommer du att använda varan eller tjänsten?

Börja med veckopeng eller månadspeng

Ett psykologiskt mycket nyttigt tips för att skapa sundare köpvanor är att ange ett fast belopp som veckopeng eller månadspeng. Dessa pengar får du spendera precis hur du vill. När/om hela veckopengen eller månadspengen är borta är det också slut på den lyxbetonade shoppingen.

Inför en köpfri period

Med köpfria perioder med jämna mellanrum spenderar du automatiskt mindre pengar. Hur länge en köpfri period ska pågå väljer du själv, men se till att den pågår under åtminstone en vecka. Naturligtvis får du köpa mat och betala nödvändiga räkningar. Det är den mer lyxbetonade shoppingen som du ska undvika.

Betala med kontanter

Det finns fördelar med kreditkort, det går inte att sticka under stol med. Samtidigt finns det lilla problemet att de kostar, både i form av avgifter och krediträntor. Genom att undvika att använda kreditkort sparar du garanterat pengar i längden. Det kan faktiskt också vara en idé att undvika att använda bankkort utan kredit, och istället använda kontanter. Rent psykologiskt upplevs betalning med kontanter mycket starkare än betalning med kort, vilket gör att du antagligen håller hårdare i pengarna.

Vänta 24 timmar

Har du förälskat dig i en pryl, ett klädesplagg eller något annat som du bara måste ha precis nu? Skjut då upp beslutet att köpa i minst 24 timmar. Nästa dag är måste ha-känslan förmodligen mer eller mindre borta. Skulle den vara kvar är det fritt fram att köpa din eftertraktade vara (förutsatt att du upplever att du behöver den och inte bara vill ha den).