SMS-lån

sms-lån som microlån

SMS-lån är lånetypen för den som behöver låna en mindre summa pengar. Denna lånetyp finns idag i ett par olika varianter. Den som behöver låna är inte längre begränsad till det klassiska konceptet med att låna exempelvis 3000 kr i 30 dagar, utan har många fler alternativ. Läs mer om dina möjligheter att ta ett sms-lån som microlån här nedan.

Sms-lån – microlån i ordets exakta bemärkelse

Ursprungligen var ett sms-lån verkligen ett microlån i ordets exakta betydelse. År 2006, när den första låneprodukten av det här slaget dök upp, var maxbeloppet 3000 kr. I takt med att fler långivare har dykt upp, har denna gräns emellertid successivt flyttats uppåt. Idag närmar sig de högsta beloppen för denna lånetyp faktiskt de lägsta för typiska privatlån. Vi ska också nämna att inflationen och de allmänt ökade prisnivåerna under de 10+ år som har gått sedan lanseringen i Sverige har bidragit till att maxbeloppet har höjts.

Väljer du idag att ta ett sms-lån kan du ansöka om belopp på allt ifrån 500 kr upp till omkring 15 000 kr. Dessutom finns en stor bredd när det gäller återbetalningstider. Bredden överlag är enorm. Egentligen kan man väl säga att ett lån på 1000 kr är väsensskilt från ett lån på 15 000 kr.

Återbetalningstider för sms-lån

En viktig sak att känna till med det kollektiv av sms-lån som erbjuds idag är att du har goda möjligheter att påverka när du ska betala tillbaka samt hur mycket du ska betala per gång. De senaste åren har det skett ett skifte mot individualiserade låneprodukter och det är klart fördelaktigt. Ju mer valfrihet vi får när det gäller den här i övrigt ganska stela lånetypen, desto bättre.

Hos många långivare för microlån väljer du inte bara lånebelopp utan även exakt återbetalningstid, och detta inom ett ganska generöst tilltaget spann. Lånar du till exempel 5000 kr hos långivare A kan du inte sällan välja mellan 30, 60 eller 90 dagars återbetalningstid. Tar du ett microlån på ett ännu större belopp är det inte ovanligt att du kan betala av på det i upp till ett år. På så sätt liknar dessa microlån nästan mer typiska privatlån än klassiska sms-lån.

En vidareutveckling på ovan är kreditkonton. Med dessa får du en ännu större flexibilitet. För det första väljer du själv när du ska börja låna (egentligen: börja utnyttja din kredit). En annan sak är att du bara betalar ränta på vad du faktiskt tar ut. För det tredje kan du påverka kostnaden genom att betala tillbaka i förtid.

Att välja rätt långivare

Hur ska du lyckas hitta den bästa långivaren i en djungel av erbjudanden? Det enklaste är att kolla igenom någon av de jämförelsesiter som finns på nätet idag. Där kan du oftast lista tillgängliga långivare utifrån din önskemål. När du gör detta finns det dock några saker du bör vara observant på. Den effektiva räntan är ett krav för långivare att ha på sina erbjudanden. Dock så är just effektiva räntan på många sätt missvisande för mikrolån, där låneperioden är kortare än 12 månader. Därför bör du även jämföra följande tre punkter innan du bestämmer dig, vilket kan påverka kostnaden för ditt lån i stor utsträckning:

1. Vad är den faktiska kostnaden för lånet?
2. Kan jag dra av hela eller delar av kostnaden i deklarationen?
3. Kan jag låna räntefritt och avgiftsfritt?
(källa: http://www.snabblån.nu/nya)

Ansök om sms-lån online

Den stora fördelen med sms-lån, oavsett belopp, är den enkla ansökningsproceduren. I alla långivares marknadsföring anges att hela processen sker skyndsamt och det är ingen överdrift direkt. Din insats med att fylla i ansökningsformuläret är normalt avklarad på bara några minuter. Därefter får du i regel ett preliminärt svar på skärmen alternativt via sms och sedan sker utbetalning nästan omedelbart. Det finns egentligen bara en ”flaskhals” i systemet. Det handlar om att din bank kan hålla på pengarna innan det att de betalas ut till ditt konto.