Sverige

microlån i sverige

Utbudet av microlån, det vill säga krediter på små belopp med korta löptider, är stort idag. Den som vill låna några tusenlappar för att täcka räkningarna en månad har i praktiken ett femtiotal aktörer att välja mellan. I tillägg finns andra möjligheter till kredit, till exempel kreditkort och kontokrediter. Dessutom får vi inte glömma bort möjligheten att besöka den lokala pantbanken. Microlån och mikrokrediter är en bransch som växer och det gör den på grund av att efterfrågan ständigt ökar. På den här sidan kan du läsa mer om microlån i Sverige.

Sms-lån för privatpersoner

Sms-lån är den gängse benämningen på microlån för privatpersoner. Riktigt så beroende av sms-tekniken som lånetypen var i dess blygsamma start 2006 är sms-lånen inte nu längre, men begreppet har hängt kvar. Sms-lån är mycket kortfristiga lån på relativt blygsamma belopp. Villkoren för att få låna är normalt ganska generösa och idén är att den som till exempel har ojämna inkomster ska kunna jämna ut kostnader över tid. Lånetypen kan naturligtvis också användas för ren konsumtion, även om det aldrig kan rekommenderas.

Microlån av typen sms-lån/snabblån är idag den snabbast växande formen av kredit. Efterfrågan är stor, och i sin iver att tillfredsställa efterfrågan ser långivarna ständigt på möjligheterna att bredda sitt utbud. Det är idag inte direkt vanligt med långivare med endast en produkt inom sms-lån. Snarare är det mer eller mindre standard med minst två produkter. För det första erbjuds microlån på exempelvis 1000 – 5000 kr med återbetalningstid på en månad. För det andra erbjuds lån på högre belopp – ofta upp emot 10 000 – 15 000 kr – med en längre återbetalningstid.

Kreditkonton och kreditkort

Många långivare inom microlån erbjuder också en relativt ny typ av kredit, nämligen kreditkonto. Denna typ av kredit är mer flexibel i och med att låntagaren väljer själv exakt när och hur krediten ska tas i anspråk. Låntagaren blir beviljad en kreditram som sedan kan utnyttjas i princip helt fritt.

Ett alternativ till sms-lån och kreditkonton är att använda kreditkort. Denna betalningsmetod kan ju användas både som buffert, för att jämna ut toppar och dalar mellan månader och för inköp. Att använda ett kreditkort för att i princip låna av sig själv är ett många gånger utmärkt alternativ till microlån. Den största fördelen är att utnyttjad kredit inte omedelbart börjar löpa med ränta. För de flesta kreditkort (och betalkort) gäller en räntefri kredit på minst 40 dagar.

Mikrofinansiering för företag

Ett annat erbjudande på marknaden för microlån riktar sig mot företag under uppstartsfasen. Det är normalt svårt för ett nystartat företag att erhålla finansiering, till exempel på grund av att det inte finns någon kredithistorik att förhålla sig till, och det är här microlån som företagslån kommer in i bilden. Microlån för företag erbjuds både av staten (via Almi) och privata långivare. Summorna som kan lånas upp är betydligt större än de som en privatperson kan ansöka om via ett sms-lån. Att lånen benämns som ”micro” beror faktiskt inte på beloppet, utan på att de ges ut till mikroföretag, det vill säga företag som drivs av en eller två personer.