Kreditkonto

 

kreditkort for kreditkonto

Kreditkonto är en relativt ny finansiell produkt som kan beskrivas som ett mellanting mellan ett microlån (smslån/snabblån) och ett kreditkort. Till skillnad från microlånen får du inte hela din kredit i handen direkt, utan du väljer själv när du vill utnyttja den. Samtidigt har du inget plastkort att använda för köp och uttag. Du utnyttjar krediten genom att göra ett uttag till ditt privatkonto.

Det är viktigt att hålla isär två begrepp, nämligen kreditkonto och kontokredit. Sistnämnda är en kredit som en bank i vilken du har ett transaktionskonto kan bevilja. Idén med denna produkt är att du ska ha en kredit i form av en buffert i det fall utgifterna överstiger inkomsterna en eller ett par månader. När saldot blir negativt aktiveras krediten.

Kreditkonton och microlån

Kreditkonton som erbjuds av långivare inom microlån fungerar i korthet enligt nedan. Det är idag närmare ett tiotal aktörer som erbjuder denna typ av produkt och i regel fungerar de på liknande sätt.

Ansökan sker på samma sätt som för ansökan om smslån eller snabblån. Du börjar med att fylla i ett formulär och legitimerar dig. Sedan inväntar du resultatet av kreditgivarens kreditkontroll. Blir du beviljad krediten får du inloggningsuppgifter och kan göra ditt första uttag omedelbart. Administrationen kring utbetalningar fungerar på samma sätt som med microlån. Uttag administreras under kundtjänstens öppettider, din bank kan ”hålla på pengarna” en bankdag, och så vidare.

För ett kreditkonto kan du ansöka om en kredit på allt från några tusenlappar upp till 15 000 kr. Du väljer själv vilken ram du vill ansöka om. Notera också att långivaren utifrån kreditkontrollen kan besluta om en lägre ram än den du har ansökt om.

En uppläggningsavgift kan tillkomma, men i övrigt betalar du bara för den kredit du faktiskt utnyttjar. Räntan räknas på månadsbasis och årligen uppgår den normalt till mellan 50-100%. Betalning ska ske en gång i månaden (om det finns en skuld att reglera). Om du inte kan betala hela beloppet kan du göra en delbetalning, precis så som gäller för kreditkort.

Fördelar och nackdelar

Kreditkonto är en intressant produkt. Den har vuxit fram för att bli ett alternativ till de övriga tre kredittyperna när det gäller mindre belopp (smslån/snabblån, kontokredit i bank och kreditkort). Till denna grup tillhör även Lån utan UC krav, vilket innebär att företagen använder sig av andra tjänster än UC (UpplysningsCentralen), vilket ofta medför att du som kund har lättare att få beviljat lån. På Lånen.se kan du jämföra olika kreditgivare som inte använder UC.
Produkterna har sina fördelar, men också sina nackdelar. Den stora fördelen är att kraven för att bli beviljad är ganska modesta. En annan fördel är att krediten kan ligga vilande tills dess att du verkligen behöver göra ett uttag. En tredje fördel är att du som upplever att du behöver ta microlån lite då och då kan göra det med några enkla knapptryck på egen hand utan att till exempel en ny kreditupplysning måste inhämtas.

Samtidigt som du som har en förhållandevis ordnad ekonomi utan större problem kan bli beviljad krediten och att du får ta den i anspråk när du önskar, finns nackdelen med den höga årliga räntan. Den är normalt lägre än vad som gäller för vanliga microlån, men den är samtidigt mycket högre än vad du får betala för exempelvis en kontokredit. Dessutom ska vi nämna att du i regel får betala en uppläggningsavgift. Du betalar alltså en slant redan innan du kan ta krediten i anspråk för första gången.