Krona VS Euro

Den svenska kronan har inte varit så svag som den är nu på väldigt länge. Vi kan nog ge brexit en del av skulden till den svaga svenska kronan. Så fort det stod klart att England skulle gå ur EU så föll kronan ganska så kraftigt. Men är det bara brexit som bär skulden till att vi sitter i denna situationen? Minusränta hos Riksbanken har nog en del med den svaga kronan att göra. Riksbanken ville ha upp inflationen och dom svarade med sänkning av räntan. Sen så bär nog finanskrisen i 2008 en del av skulden, då rasade den svenska kronan.

För oss som ska ut och resa kan det fort bli en dyr affär. Att växla in dollar i dagens läge är inte gunstigt och det samma gäller Euro. Och när det gäller handel över sundet så är det i dessa dagar danskarna som tjänar på att komma hit.

Äger man ett hus utomlands och går i tankar att sälja så kan det vara en god ide’ nu när kronan är svag, förutsatt att husmarknaden är god och man får ett bra pris på sin egendom. Nu har också Riksbanken senarelagt en räntehöjning som skulle genomföras i tredje kvartal i år. Det är nog en signal att kronan kommer att vara svag ett bra tag till.