Hur påverkas din ekonomi vid en skilsmässa?

Även om det känns omöjligt just nu tar livet ibland oanade vägar och plötsligt kan det vara verklighet med skilsmässa. Ta gärna en stund och tänk över vilka effekter en skilsmässa skulle få för din ekonomi. Här får du några tips på områden som kan vara bra att tänka igenom.

Så förbereder du ekonomin för en skilsmässa

Lösningen är att tänka igenom före. Då är du förberedd och vet vad som väntar. Här nedan har vi sammanställt några tips på vanliga situationer som kan hjälpa dig på vägen.

  • Skapa en budget och se om du klarar av en ekonomi med eget boende. En bra lösning om man har barn är att hitta boende i samma område, vilket ger extra trygghet.
  • Den som är hemma med barn kan gå miste om avancemang på arbetet och löneförhöjning. Sätt av ett sparbelopp varje månad som kompenserar för detta. Låt detta sparande vara enskild egendom för den som är hemma. Att arbeta mindre påverkar också pensionen, vilket är något som man vanligtvis inte tänker på.
  • Var noga med att spara kvitton när det görs stora inköp.
  • Om ni är sambo kan det hända att kapitalvaror tillfaller den part som har köpt dem. Tänk på att inte en av er alltid ska köpa dyra varor som bil och båt och den andra betalar vanliga förbrukningsvaror. Variera inköpen mellan er för att fördela kapitalvarorna.
  • Se till att ta juridisk och ekonomisk hjälp när du hamnar i en situation när det handlar om skilsmässa. Det är många saker man inte tänker på, och du får professionell hjälp.
  • Om du måste arbeta mindre tid för att få tid med barnen behöver du få kompensation av den andra parten för detta.