Spara skatteåterbäringen för framtiden

Har du tittat på din preliminära deklaration? Kommer du att få skatteåterbäring? Om så är fallet, vad har du tänkt att göra med pengarna som kommer in? Är det konsumtion som gäller eller har du planer på att spara pengarna? Vad du väljer är givetvis upp till dig, och ditt val är självklart beroende av din ekonomiska situation. Om du kan välja mellan konsumtion och sparande bör emellertid sistnämnda vara det givna valet.

Vad ska du då spara till? Även här är svaret individuellt, men vi kan ge exempel på två typer av sparanden som kan vara både intressanta och nyttiga.

Buffertsparande

De som får tillbaka på skatten får i genomsnitt 8500 kr när Skatteverkets kranar öppnas. Bara den summan är en mycket bra grundplåt för en buffert. 8500 kr räcker nämligen förmodligen en ganska bra bit om tvättmaskinen går sönder, tandläkarbesöket blev dyrare än det var tänkt eller bilens sommardäck visar sig vara i uruselt skick. Har du ingen buffert idag bör du absolut ta vara på chansen att använda skatteåterbäringen till det, inte minst för att undvika att behöva ta sms-lån eller ansöka om kreditkonto.

Ser du till att addera skatteåterbäringen på ett konto som du använder för din buffert i flera år på rad får du antagligen ihop ett sparkapital som kan räcka även till den mest oförutsedda händelse. Lägger du till ett automatiskt sparande från lönen är det givetvis ännu bättre.

Exempel: Du lägger undan de 8500 kr du får i återbäring nu i april-juni. Du passar samtidigt på att lägga upp en automatisk överföring av 500 kr. I slutet av året har du upp emot 12 500 kr i buffert. Upprepar du samma process nästa år kommer du vid utgången av 2018 att ha 27 000 kr på kontot.

Investera på sikt

Om du kan tänka dig att investera din skatteåterbäring på mycket lång sikt kan du förr eller senare faktiskt bli miljonär på sparandet. Då är sparandet inte längre ett sätt att skaffa alternativt bygga på en buffert, utan ett sätt att till exempel trygga ålderdomen, förverkliga drömmar av olika slag eller kunna ge barn och/eller barnbarn en grundplåt till en första bostad.

Vad är då ett klokt sätt att investera återbäringen? För det första är det smart att välja en så bred aktiefond som möjligt. En global aktiefond kan antas avkasta omkring 7% i snitt per år. Det är också en klar fördel om fondavgiften är mycket låg. Varje tiondel av en procent ger stor effekt på lång sikt, så välj med omsorg. Indexfonder är alltid billigare än aktivt förvaltade fonder, och över tid är chansen god att indexfonden faktiskt blir den som ger högst avkastning.

För det andra är det en god idé att spara på ett investeringssparkonto. På så sätt aktiveras inte kapitalvinstskatt vid en framtida försäljning av de fonder du investerar i.