Kan man få räntefria lån?

Räntefria lån finns inte riktigt. Däremot skulle du kunna få en räntefri lånetid när du lånar med kreditkort. Vissa banker kan även tillåta räntefri övertrassering.

Generellt sett lämpar sig privatlån för långvariga större köp, som bil- eller bostadsförbättringar, och räntan ingår i amorteringen.

Om du behöver låna ett relativt litet belopp, kan du överväga ett 0% köpkreditkort och betala av skulden innan den räntefria perioden går ut. Andra former av räntefri kredit kan inkludera utökade övertrasseringar eller att flytta befintliga skulder till ett 0% saldoöverföringskort.

Hur fungerar ränta på ett lån?

När du får ett lån erbjuds du en ränta. Detta beräknas som en procentandel av beloppet du lånar, och det är vad långivaren kommer att debitera dig varje månad utöver dina återbetalningar. Den ränta du erbjuds kan bero på saker som hur mycket du lånar, hur länge du lånar det, vilken typ av lån du väljer och din kreditvärdighet.

Räntesatser – hur mycket ska jag låna?

Ett stegrat räntesystem innebär att långivaren tar ut olika räntor beroende på hur mycket du lånar. Vanligtvis gäller att ju mer du lånar desto lägre ränta – även om avlöningslån är ett undantag från detta. Det är dock viktigt att bara låna så mycket du har råd med – även om du får en lägre ränta genom att låna ett högre belopp.

Hur länge ska jag få lån?

Ränta debiteras varje månad, så ju längre du betalar av på ett lån, desto mer ränta betalar du totalt sett. Till exempel, om du lånar £10 000 till en fast ränta på 5 % över fem år, betalar du totalt £1 292,24 ränta. Om du fick samma lån, men över tio år, skulle du betala totalt £2 662,82 ränta – mer än dubbelt så mycket som tidigare.

Att betala tillbaka ditt lån under en kortare period innebär dock oftast större månatliga amorteringar. Så det är viktigt att balansera din ekonomiska förmåga med hur mycket ränta du är villig att betala totalt sett.

Hur påverkar min kreditvärdering min låneränta?

Varje gång du ansöker om ett lån kommer långivaren att bedöma din kreditvärdighet genom att överväga information som:

Information om din kreditupplysning, inklusive din kredithistorik och offentliga uppgifter (t.ex. CCJs)
Dina ansökningsuppgifter, som kan inkludera din inkomst och besparingar
Alla uppgifter de redan har om dig, t.ex. om du har varit kund tidigare
En bra kreditvärdering kan förbättra dina chanser att bli godkänd för ett lån, och till lägre räntor. Du kan få en uppfattning om hur långivare kan se dig genom att kontrollera ditt kostnadsfria Experian Credit Score.

Men kom ihåg att långivares kriterier kan variera, så vissa kan erbjuda dig bättre priser än andra. Därför är det en bra idé att jämföra lån innan du ansöker. När du jämför med Experian ser du din behörighet för personliga låneerbjudanden – vilket hjälper dig att förstå dina chanser att bli godkänd innan du ansöker. Och oroa dig inte, det kommer inte att påverka din poäng.

Kom bara ihåg att vi inte är en långivare för kort och personliga lån, bil- och garantilån, vi är en kreditmäklare som arbetar med utvalda långivare och mäklare†. Det betyder att vi inte ger kredit, men vi kan hjälpa dig att hitta ett krediterbjudande som passar.

5 tips för att få en låg ränta

Här är våra bästa tips för att bli erbjudna lägre räntor:

  1. Se om du kan förbättra din poäng. Du kanske vill registrera dig för en CreditExpert betalprenumeration för att förstå vad som påverkar din poäng och få personliga tips om hur du kan förbättra den
  2. Försök att inte göra flera kreditansökningar under en kort tidsperiod. Varje ansökan registreras som en hård sökning på din kreditupplysning – oavsett om du accepteras eller inte. Dessa kan sänka din poäng, vilket innebär att du är mindre sannolikt att bli godkänd för en bra ränta
  3. Jämför lån från hela den brittiska marknaden och håll utkik efter de senaste erbjudandena
  4. Undersök de olika typerna av lån för att hitta det som passar dig bäst. Om du till exempel har en låg kreditpoäng kan du få en bättre ränta med ett lån med säkerhet i stället för ett personligt lån, även om du riskerar att förlora ditt hem om du inte kan hålla jämna steg med återbetalningarna
  5. Begränsa inte din sökning till lån – överväg andra former av kredit, som kreditkort